تحولات لبنان و فلسطین

زندگی سردار شهید قاسم سلیمانی و مبارزات او در عرصه‌های مختلف مبارزه به تروریست‌های داعش ظرفیت وسیعی برای تولید آثار تصویری در قالب‌های مختلف دارد، مساله ای که می‌تواند مورد نظر تولیدکنندگان سینمایی و تلویزیونی قرار گیرد.

فیلم هایی از حاج قاسم سلیمانی الهام گرفتند / از بادیگارد تا انیمیشن نبرد خلیج‌فارس

تاکنون مستندهایی نظیر «قاسم» (زندگی سردار سلیمانی از آغاز تا شهادت)، «پرواز یک و بیست دقیقه»، «۷۲ ساعت» سه روز پایانی زندگی حاج قاسم به روایت نزدیکان وی و مستندهای دیگری از نبرد حاج قاسم در جنگ با داعش و دفاع مقدس از طریق رسانه ملی و فضاهای مجازی منتشر شده است.

اگر چه تولید فیلم سینمایی یا سریال پیرامون این برجسته ترین سمبل مقاومت منطقه کار ساده ای نیست و مستلزم پشتوانه ها و پروژه های مطالعاتی گسترده و جامع است، اما بسیاری از فیلمسازان جوان و مستندسازان کشور بعد از شهادت این شهید بزرگوار فیلم های کوتاه و مستند بسیاری را با موضوع رشادت‌های این شهید با اشاره به ابعاد معنوی، اخلاقی و حماسی ایشان آماده نمایش کرده‌اند.

فیلم‌ها و مستندهای گوناگونی در یک سال گذشته با محوریت زندگی و شهادت سردار شهید قاسم سلیمانی توسط کارگردان‌های مختلف جلوی دوربین رفته است. این آثار می‌کوشند گوشه‌های گفته نشده از زندگی و سلوک این سردار بزرگ را به نمایش بگذارند.

محمد خزاعی با اشاره به دلایل ساخته نشدن فیلمی درباره حاج قاسم سلیمانی در سینمای ایران، به بیان یک خاطره پرداخت و گفت: در دیدار خصوصی که با ابراهیم حاتمی‌کیا خدمت مقام معظم رهبری رفته بودیم، آقا ابراهیم به حضرت آقا گفتند من خیلی دوست دارم فیلم زندگی حاج قاسم را بسازم، اما ایشان به هیچ عنوان راضی نمی‌شود. حضرت آقا هم گفتند ایشان خیلی مشغله دارند و شاید دلیلش همین است، شما قدری صبر کن! بعد از آن سردار وحید هم گفتند می‌خواهید برویم خانه حاج قاسم و جلسه بگذاریم تا راضی‌شان کنیم، اما ایشان هیچ رغبتی ندارند. وی در ادامه توضیح می‌دهد، تصاویر زیادی از حاج قاسم ضبط شده ولی هیچ کدام هنوز بیرون نیامده است. امثال حاج قاسم‌ها نمی‌خواستند درباره خودشان صحبت شود و منیتی هم نداشتند. برخی آدم‌ها از این مرحله عبور می‌کنند و اهداف والاتری دارند تا اینکه خودشان را پرزنت کنند.

سریال خانه ی امن

خانه امن روایتی پر هیجان از یک پرونده جاسوسی- امنیتی است که لایه هایی از عملیات پیچیده مقابله با گروهک تروریستی داعش را روایت می‌کند به کارگردانی احمد معظمی و نویسندگی حسین تراب‌ نژاد در سال ۱۳۹۸ در ۵۰ قسمت ۴۵ دقیقه‌ای تولید شده که آبانماه سال ۱۳۹۹ از شبکه یک سیما پخش شد.

داستان این سریال درباره گروهک تروریستی داعش است که قصد حمله به خاک ایران را دارند. تیم امنیتی و ضد تروریستی ایران هم با اطلاعاتی که از یکی از اعضای این تیم به دست آورده در تلاش است تا مانع از شکل گیری این کار شوند.

سریال خانه امن در شهرهای مختلف کشور تصویربرداری شد و پروژه ای سنگین در ژانر امنیتی جاسوسی بشمار می‌آید.

عوامل ساخت این سریال که پیش از این با سارق روح به سراغ فرقه‌های انحرافی رفته و در ترور خاموش مباحث مافیایی موادمخدر را افشا کرده بودند، حالا در خانه امن روی موضوعات جاسوسی و امنیتی دست گذاشته اند و به تهدیدات داعش و چگونگی طراحی کشورهای غربی و کمک‌های مالی منطقه‌ای به این گروه تروریستی می‌پردازند.

به گفته تهیه کننده این سریال، به دلیل قصه شلوغ و سنگین سریال خانه امن بیش از ۵۰ بازیگر مقابل دوربین رفته اند. دانیال عبادی نیز در نقش شهید قاسم سلیمانی به ایفای نقش پرداخته است.

سریال ترور

همزمان با دومین سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی، موسسه فرهنگی هنری اندیشه‌ شهید آوینی سریال ویژه سردار سلیمانی را با عنوان ترور کلید زد. سریال ترور در خصوص اهمیت حاج قاسم در تامین امنیت منطقه به تهیه‌کنندگی حامد عنقا و کارگردانی سیروس مقدم در لوکیشن‌های مختلفی همچون تهران، کرمان و کشورهای منطقه تصویربرداری می‌شود.

بنابه فرموده مقام معظم رهبری «حاج قاسم ۱۰۰ بار در معرض شهادت قرار گرفته بود؛ این بار اوّل نبود، ولی در راه خدا و انجام وظیفه و جهاد فی‌سبیل‌الله از هیچ چیز پروا نداشت؛ نه از دشمن پروا داشت، نه از حرف این و آن و نه از تحمّل زحمت.»

در سریال ترور همین توصیف رهبر معظم انقلاب محور قرار گرفت و همزمان با دومین سالگرد شهادت سردار سلیمانی در خصوص جایگاه منطقه‌ای و بین‌المللی ایشان و تلاش چند باره دشمنان برای به شهادت رساندن وی از جمله ترور کرمان، با حضور عوامل و بازیگران مطرح ایرانی و بین‌المللی در ایران و چند کشور منطقه فیلمبرداری آن آغاز شد.

عنقا تهیه‌کننده سریال ترور شناسنامه مشخصی در عرصه نویسندگی و تهیه‌کنندگی دارد و با آثاری همچون قلب یخی و آقازاده در نمایش‌خانگی شناخته شده و در تلویزیون آثاری نظیر نردبام آسمان، انقلاب زیبا، ‌ تنهایی لیلا، پدر و بر سر دوراهی را از خود به جای گذاشته است. این مینی‌سریال با تمرکز به ترور نافرجام حاج قاسم در کرمان، درصدد است تا بخشی از جایگاه رفیع و حساس این سرباز گرانقدر اسلام را به تصویر درآورد.

فیلم سینمایی بادیگارد

«حاج‌حیدر ذبیحی» عنوان کاراکتر فیلم «بادیگارد» با بازی پرویز پرستویی بود که گفته شد گریم این شخصیت از روی چهره سردار شهید قاسم سلیمانی طراحی شده است، البته شخصیت حیدر ذبیحی تفاوت‌های آشکاری با کاراکتر شهید سلیمانی داشت و می‌شد میان این دو کاراکتر شباهت‌هایی هم پیدا کرد. حیدر ذبیحی فیلم بادیگارد بیشتر از روحیه‌ای شبیه حاج کاظم فیلم «آژانس شیشه‌ای» برخوردار بود؛ رزمنده‌ای که به اتفاقات پیرامونی خود در جامعه معترض است و فشار روحی ناشی از این اتفاقات منجر می‌شود تا در تنگنا قرار گرفته و واکنش‌هایی بروز بدهد؛ شخصیتی که بیشتر به کاراکتر خود ابراهیم حاتمی‌کیا نزدیک است. دلدادگی او به حاج قاسم سلیمانی سبب شد تا حاتمی‌کیا در فیلم «بادیگارد» برای شخصیت اصلی فیلمش از چهره سردار سلیمانی وام بگیرد. «بادیگارد» را می‌توان نوعی ادای دین حاتمی‌کیا به شهدای هسته‌ای ایران نیز قلمداد کرد؛ شهدایی که در سینما نادیده گرفته شدند.

حاتمی‌کیا در همان روزهای جشنواره سال ٩۴، اعلام کرد که «بادیگارد» را «به عشق حاج قاسم» ساخته است. خود حاج قاسم هم همان روزها، همراه با حاتمی‌کیا و پرستویی، به تماشای فیلم نشست و طبق روایت حاتمی‌کیا، در ابتدای این دیدار، پرویز پرستویی دست سردار را بوسید.

فیلم سینمایی به وقت شام

دومین فیلمی که مورد توجه سردار قرار گرفت، باز هم محصول سازمان اوج بود. حاج‌قاسم «به وقت شام» را تماشا و بعد در ویدئویی چهار دقیقه‌ای، از آن تمجید کرد. او در قسمتی از صحبت‌هایش گفت: «در بخشی از ابعاد، صد درصد نزدیک به واقعیت است.»‌

می‌توان گفت حاتمی‌کیا فیلم «به وقت شام» را نیز تحت تاثیر شخصیت سردار سلیمانی ساخته است چراکه برای ساخت این فیلم ماجرای حوادث سوریه و مبارزه با گروهک امریکایی داعش را دستمایه کار خود قرار داد؛ همان سرزمینی که سردار سلیمانی در آن سال‌ها بر ضد شبه‌نظامیان دست‌پرورده امریکا جنگید و دست آخر نیز جانش را در این راه مقدس نثار کرد. حاتمی‌کیا در جریان مراسم افتتاحیه سی‌وششمین جشنواره فیلم فجر وقتی برای دریافت جایزه بهترین کارگردانی روی سکو رفت، در حالی که نسبت به برخی تخریب‌های رسانه‌ای از فیلم عصبانی بود از سردار سلیمانی نام برد که فیلم او را دیده و تمجید کرده است؛ تأییدی که نشان می‌داد برای حاتمی‌کیا اهمیت ویژه‌ای دارد.

فیلم سینمایی بیست و سه نفر

نوجوانانی که به ٢۳نفر مشهورند، اغلب‌شان از لشکر ۴۱ثارالله کرمان به جنگ اعزام شده بودند و فرمانده این لشکر، حاج قاسم سلیمانی بود. او یک بار در یادداشتی از این کتاب تمجید کرد و یک بار هم به حاتمی‌کیا نامه نوشت و از او خواست تا فیلم این ماجرا را بسازد، اما در نهایت، ساخت این فیلم به مهدی جعفری مدیر فیلمبرداری «به وقت شام» رسید و نتیجه شد آنچه تحت عنوان «٢۳نفر» این روزها روی پرده سینماست. حاج قاسم در روز آغاز فیلمبرداری به پشت صحنه فیلم رفت.

انیمیشن نبرد خلیج‌فارس۲

در پویانمایی بلند سینمایی «نبرد خلیج فارس ۲» ساخته فرهاد عظیما نیز فرمانده یک ناو ایرانی که در خلیج فارس با نیروهای آمریکایی می‌جنگد و نمادی از قدرت نظامی ایران به شمار می‌رود، شبیه به سردار حاج‌قاسم سلیمانی طراحی شده است.

نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.